Uppsala universitet, Historiska institutionen, Hugo Valentin-centrum

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 44.000 studenter, 7.100 anställda och en omsättning på 7 miljarder kronor.

Hugo Valentin-centrum är en tvärvetenskaplig enhet vid Historiska institutionen, Uppsala universitet, med huvudsaklig inriktning på forskning och utbildning inom två områden: studiet av kulturella, sociala och politiska fenomen och förändringsprocesser relaterade till den etniska dimensionen i mänskligt liv, respektive Förintelse- och folkmordsstudier (Holocaust and genocide studies). Det senare området rör forskning kring Förintelsens historia och historiografi, jämförande analyser av folkmord och andra massiva förbrytelser mot de mänskliga rättigheterna, samt forskning kring våldets effekter på individ och samhälle. Forskningen bedrivs inom en utpräglat tvärvetenskaplig miljö, som förenar forskare med historisk-filosofisk, språkvetenskaplig och samhällsvetenskaplig bakgrund.

Arbetsuppgifter: inhämtning av forskningsdata till projektet ”Parallella narrativ, konfliktfylld historia: historiebruk om andra världskriget på Västra Balkan, 1989–2018”. Du kommer förutom i Sverige huvudsakligen att utföra arbete i Bosnien och Hercegovina, Serbien och Kroatien. Till arbetsuppgifterna hör att samla ihop och digitalisera textdata på serbiska, kroatiska och bosniska, arbeta med upprättandet av en textdatabas, utföra språkkontroll, samt delta i mjukvarubaserad textanalys.

Kvalifikationskrav: gymnasial examen i för anställningen relevant utbildning. Anställningen förutsätter utmärkta kunskaper i serbiska, kroatiska och bosniska. Du behöver ha erfarenhet av att vistas i före detta Jugoslavien, då stor del av arbetsuppgifterna kommer att utföras där. Du behöver vidare ha erfarenhet av arbete med digitalisering av textdata med hjälp av OCR-mjukvaran FineReader, samt hantering av databasmjukvara av ”freeform”-karaktär, såsom AskSam.

Önskvärt/meriterande i övrigt: Du behöver ha god social förmåga för att klara samarbetet med personal vid bibliotek och arkiv i undersökningsområdet. Du bör ha en förmåga att planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt och för ändamålet anpassat sätt samt hålla tidsramar. Du förutsätts kunna uttrycka dig väl i tal och skrift på engelska.  

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: Enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning, 6 månader.

Anställningens omfattning: 50 %

Upplysningar om anställningen och Historiska institutionen kan inhämtas från prefekt Erik Lindberg, tfn. 018-471 1523, epost prefekt@hist.uu.se. För frågor om verksamheten vid Hugo Valentin-centrum samt projektet, kontakta föreståndare Tomislav Dulić, tfn 018-471 6395, epost director@valentin.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 8 april 2019, UFV-PA 2019/794.

Anställningsform Tijdelijk dienstverband 3-6 maanden
Anställningen avslutas
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/794
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2019-03-22
Sista ansökningsdag 2019-04-08

Terug naar vacatures