Uppsala universitet, Institutionen för teknikvetenskaper

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 44.000 studenter, 7.100 anställda och en omsättning på 7 miljarder kronor.

Doktorand i ämnet Teknisk fysik med inriktning mot elektronik, vid Avdelningen för fasta tillståndets elektronik, Ångströmlaboratoriet med tillträde hösten 2018 eller enligt överenskommelse. 

Solcellsgruppen vid Ångströmlaboratoriet arbetar med grundläggande förståelse och utveckling av effektiva, billiga solceller baserat på tunnfilmsteknik. Forskargruppen har ett fullt utrustat lab för tillverkning av solceller och mini-moduler i renrummet, Ångströmlab. Mer om vår forskning finns på www.teknik.uu.se/solid-state-electronics+/research-areas/solar-cells/

Solceller utgör numera en alltmer större del av den globala elgenereringen, och produktionen av solceller ökar snabbt. Som ett resultat blir energi- och råmaterialkonsumtionen vid tillverkning av solceller allt större på global nivå. För att maximera mängden ren el som produceras för en given förbrukning av råmaterial och energi i solcellstillverkning, måste framtida generationer av solceller bli allt effektivare och ha livslängder som sträcker sig över 50 år i fältet. 

I det här projektet kommer vi att arbeta mot tandemsolceller med superhög verkningsgrad och låg kostnad, baserad på vanligt förekommande och extremt stabila material. För att göra detta utvecklar vi nya svavelbaserade perovskit -tunnfilmer, såsom BaZrS3. Vi kommer använda kraftfulla kombinatoriska metoder för att snabbt optimera syntetiska förhållanden mot hög prestanda samtidigt som vi undersöker de underliggande fysikaliska fenomenen som styr materialegenskaper. Den experimentella forskningen i detta projekt kommer att stödjas genom ett nära samarbete med teoretikerna på Ångströmlaboratoriet.

Som kandidat kan du komma från nästan vilken vetenskaplig disciplin som helst, men vi förväntar oss huvudsakligen studenter med bakgrund i fysik och materialvetenskap eller möjligen teknik. Oavsett måste du vara öppen för att lära dig nya tekniker och teorier även om det avviker från din bakgrund. Vidare måste du som doktorand kunna arbeta, tänka och förvärva information på ett självständigt sätt. Du måste också vara en bra lagspelare och kunna hantera kommunikation med internationella samarbetspartners. Du förväntas ge tydliga presentationer av dina resultat i skriftlig form och på konferenser över hela världen och således är utmärkt engelska i skriftlig och muntlig form ett krav.  Demonstration av kompetens i experimentellt arbete eller annan teknisk/praktisk kapacitet och kunskap  i programmering (särskilt MatLab) är meriterande. Det viktigaste kravet är dock hängivenhet och passion  för vetenskap!

Doktorandanställningen är fyra år, förlängbart till högst fem år inklusive institutionstjänstgöring, vanligen undervisning, som omfattar högst 20 % av arbetstiden. Information om forskarutbildning finns på institutionens hemsida, http://www.teknik.uu.se/ och teknisk naturvetenskaplig fakultets hemsida, http://teknat.uu.se/.

Lokala riktlinjer finns fastställda för löneinplacering.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Ansökningar bör inkludera en kort beskrivning av forskningsintressen och tidigare erfarenheter, ett CV, kopior av examina, betyg, kopia på examensarbete och andra relevanta dokument. Vi ser gärna att du lämnar uppgift om referenspersoner eller bifogar rekommendationsbrev.

Upplysningar om anställningen lämnas av docent Jonathan Scragg, e-post: jonathan.scragg@angstrom.uu.se

Välkommen med din ansökan senast 15 augusti 2018, UFV-PA  2018/2708.

 

Anställningsform Umowa o pracę na czas określony dłuższy niż 6 miesięcy
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2018/2708
Facklig företrädare
  • Ellena Papaioannou, Seko, 018-471 3315
  • Suzanne Borén Andersson, TCO/ST, 018-471 6251
  • Per Sundman, Saco-rådet, 018-471 1485
Publicerat 2018-07-05
Sista ansökningsdag 2018-08-15

Wróć do ofert pracy