Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 44.000 studenter, 7.100 anställda och en omsättning på 7 miljarder kronor.

Projektbeskrivning: Vi söker en forskare för arbete med storskalig datahantering och data-analys inom ett banbrytande kliniskt forskningsprojekt rörande inflammatoriska autoimmuna sjukdomar. Detta samarbetsprojekt mellan SciLifeLab och flera nationella sjukdomskonsortier är ett forskningsprojekt delfinansierat av AstraZeneca tillsammans med forskningsanslag till forskargrupper vid flera svenska universitet. Den utvalda sökande kommer att vara placerad i professor Kerstin Lindblad-Tohs forskargrupp i Jämförande genomik och genetik, Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi, i nära samarbete med professor Lars Rönnbloms forskargrupp i Reumatologi, Institutionen för medicinska vetenskaper. Kandidaten kommer att vara en nyckelperson i ett forskningsprojekt med det primära målet att identifiera molekylära mekanismer som leder till ökad risk för ett antal besläktade inflammatoriska autoimmuna sjukdomar såsom Systemisk Lupus Erythematosus (SLE), Sjögrens syndrom och myosit. Genom användandet av storskalig sekvensning samt genom att dra nytta av den unika svenska populationsstrukturen och kliniska patientregister är målet att utveckla nya diagnostiska metoder och behandlingsmöjligheter för dessa sjukdomar.

Arbetsuppgifter: Att utföra statistiska och bioinformatiska analyser av data inom projektet. Projektet involverar analys av flera olika typer av ”omics” data: främst genetiska (DNA sekvens och genotyp), men även DNA metylering, RNA- och proteinuttryck. I arbetsuppgifterna ingår planering och genomförande av statistiska och bioinformatiska analyser med fokus på genetisk associationsanalys, deltagande i mindre analysgrupper, sammanställning av data, samt att skriva och publicera vetenskapliga arbeten. I tjänsten ingår även att ansvara för den databas i vilken projektets genetiska och kliniska data sparas samt ansvara för samarbetspartners tillgång till projektdata. Resor till samarbetspartners i och utanför Sverige förekommer, likaså kurs- och konferensresor. Kandidaten kommer självständigt driva delprojekt inom forskningsprojektet. Viss undervisning kan ingå.

Kvalifikationskrav: Doktorsexamen i molekylär epidemiologi, medicinsk genetik, bioinformatik, biostatistik eller liknande. Tidigare erfarenhet av forskning som rör komplexa sjukdomars genetik. Goda programmeringskunskaper (t.ex. i Python, Perl eller Java) och vana att arbeta i Linuxmiljö. Erfarenhet av att scripta i t.ex. Bash. Dokumenterad erfarenhet av storskalig molekylär dataanalys, gärna av sekvens eller SNP data. Goda statistikkunskaper samt i att använda statistikprogram (t.ex. R). Mycket god förmåga att uttrycka sig såväl muntligt som skriftligt på engelska samt vana att dokumentera sitt arbete.

Stor vikt kommer läggas vid personlig lämplighet, i synnerhet förmåga att arbeta tillsammans med andra forskare, bioinformatiker och läkare. Det är också viktigt att du kan arbeta självständigt och ta ansvar.

Önskvärt och/eller meriterande: Tidigare erfarenhet av forskning som rör autoimmuna sjukdomar, genetisk associationsanalys, analyser på datakluster (t.ex. UPPMAX). Förståelse för och erfarenhet av att hantera säkerhetsaspekter som rör patientdata och genetisk information.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas. Ange löneanspråk i ansökan.

Tillträde: snarast för en period av ett år med möjlighet till förlängning.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Kerstin Lindblad-Toh, kersli@broadinstitute.org, Professor Lars Rönnblom, lars.ronnblom@medsci.uu.se, Projektkoordinator Johanna Sandling, johanna.sandling@medsci.uu.se, Bioinformatiker Lina Hultin Rosenberg, lina.hultin-rosenberg@imbim.uu.se

Ansökningsförfarande: Ansökan ska innehålla ett brev där den sökande beskriver motiveringen till att söka denna tjänst samt relevanta kvalifikationer. Ansökan ska också innehålla en meritförteckning (CV) med kopior av examensbevis, en lista över publikationer samt övriga dokument som t.ex. kontaktinformation för referenspersoner. Ange tidigaste möjliga startdatum.

Välkommen med din ansökan senast den den 26 mars 2018, UFV-PA 2018/629.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2018/629
Facklig företrädare
  • Per Sundman, Saco-rådet, 018-471 1485
  • Suzanne Borén Andersson, TCO/ST, 018-471 6251
  • Ellena Papaioannou, Seko, 018-471 3315
Publicerat 2018-02-22
Sista ansökningsdag 2018-03-26

Tillbaka till lediga jobb